Tips för en bra belysning

Vi bor i ett mörkt land. Det är det många som vet. Ändå så är vi väldigt dåliga att använda oss av belysningen på ett bra sätt, som gör att man kan få till inredningen på ett väldigt fint och stiligt sätt. Allmänbelysning är grunden till en bra belysning och den fixar man allra bäst genom indirekt belysning, alltså från ljuskällor som inte syns. Taklampor skapar oftast inte något bra allmänljus och kan många gånger uppfattas som ganska påfrestande, speciellt om det är väldigt mörkt ute.

Det bästa är att försöka gömma ljuset, gärna genom att placera lampor som ger ett mjuk ljus på golvet i olika hörn. Har du flera av dessa på olika platser kommer ditt rum att få en mycket mjuk ljuston som ger en behaglig stämning och omgivning.

Sedan finns det också punktbelysning, och det gör man oftast genom att ställa in spottar mot olika saker som man vill lyfta fram med hjälp av ljuset. Här är det viktigt att tänka sig för, så att man inte tar i för mycket när det kommer till antalet spottar. Har man många olika i ett rum blir det väldigt rörigt, man ska snarare begränsa det till en eller två för att få mest effekt. Denna belysning är ett effektivt sätt att addera stämning i rummet genom att lysa upp växter, tavlor eller väggar och skapar därmed en ytterligare dimension i rummet och hemmet.

Så ta dig tid och tänk igenom din belysning. Genom den kommer du att på nytt upptäcka din bostad och finna massa nya inredningsmöjligheter!

/Helene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *