Ta dina vitaminer i vinter!

Vintern är en årstid som jag både ser fram mot och är lite rädd för. Det är en ofta fin och rofylld årstid, som också inbegriper två av årets största festligheter – jul och nyår. Men vintern medför också en del problem på grund av att solen lyser med sin frånvaro (ha ha!). Det är faktiskt någonting som är riktigt allvarligt och som man bör göra någonting åt. En del gör det genom att resa bort på solresor, vilket givetvis är trevligt, men inte någonting som alla har möjlighet till. Det kostar ju en del att resa bort och dessutom är det långt ifrån säkert att man kan få ledigt från jobbet (för att nu inte tala om att man knappast kan spendera hela vintern på sydligare breddgrader).

Bra vitaminer
Då är olika kosttillskott i form av vitaminer, specifikt då vitamin D, ett billigare och enklare alternativ som gör att man inte behöver fly landet för att må bra. Vitamin D i form av tabletter och kapslar kan köpas billigt från Svensk Hälsokost. En hundralapp eller två så har man så att man klarar sig hela vintern. De bristsjukdomar som man kan få av för lite D-vitamin (mer specifikt vitamin D3) är inte att leka med, speciellt då benskörhet och benuppmjukning. Men det finns även viss forskning som pekar på att brist på vitamin D ökar risken för att utveckla Parkinsons. Det är bara början på de olika problem som D-vitaminbrist kan leda till – listan är betydligt längre än så.

Solen ändå bäst
Nu har det ju definitivt vänt och börjat bli ljusare, även om vi fortfarande inte får tillräckligt med solsken för att fylla vårt D-vitaminbehov. Ännu ett litet tag kommer jag att knapra på mina D-vitamintabletter, men jag ser fram mot att solen ska komma tillbaka fullt ut så att jag kan fylla mitt behov genom den. Dels då för att det är behagligt, men också för att solen är den bästa D-vitaminkällan, och vi tar enklast upp D-vitamin från solsken genom huden. D-vitamintabletter gör så att vi kan klara vintern utan D-vitaminbrist, men det är ändå solen som är den bästa källan. Och så är det ju skönt att lapa sol!

Underbart solsken.

Snart så är solen tillbaka med full kraft!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *