En skärande känsla

Det är få saker i livet så slår en riktigt, riktigt bra kniv. Jag har genom åren upptäckt att det finns vissa saker i köket som det verkligen är dumt att snåla in på. En sådan sak som knivar är det kanske mest dumt att vara dumsnål med. Köper du knivar som är väldigt billiga så gör du dig själv en otjänst, och inte enbart genom att du kastar bort pengar på knivar som inte fungerar och blir slöa direkt, det finns också en större risk för att du skadar dig av dessa knivar. Helt enkelt för att de är så dåliga som de är. Med en bra, sylvass kniv (eller gärna flera) i dina ägor så kommer du ha sett till att ett av kökets viktigaste instrument håller absolut världsklass.

Min rädsla för knivar är borta!
Jag har varit ganska rätt för knivar. Det beror helt enkelt på att jag har haft ganska dåliga upplevelser med knivar som har varit slöa, och bitvis vassa, som jag fortfarande har lyckats skada mig på. Genom att det hände mig flera gånger så var jag länge väldigt restriktiv med att använda mig av knivar, speciellt när jag kunde se att de verkligen var sylvassa. Men allt eftersom att man växer och blir äldre så inser man att man måste ta tag i sina rädslor. Att vara rädd för knivar är dessutom ologiskt, då det är något som man själv kontrollerar. Sättet som fick mig att bli kvitt min rädsla handlar om att köp av riktigt snygga och slitstarka köksknivar.

Den japanska kniven dominerar
Jag vet faktiskt inte om det är allmän kunskap längre, men jag tror ändå att det är många som det att det är från Japan som samurajerna kommer. De har gjort sig kända för att vara väldigt skickliga krigare, och dessutom ha väldigt vassa svärd. Den här traditionen med att ha väldigt vassa saker, som dessutom håller väldigt länge, är en tradition som har följt med in i modern tid. Det är nämligen från Japan som världens kanske bästa knivar kommer. Det går att hitta många olika japanska knivar i Bagaren och kockens sortiment med knivar, ett ställe som jag ofta besöker när jag behöver fylla på mina lådor med knivar av högsta kvalité – mina personliga favoriter är knivar från Satake.

Vilka knivar behöver man egentligen?
Det är en väldigt bra fråga, för det beror alldeles på. Men att ha ett grundutbud av de vanligaste knivarna kommer att göra att du lätt hittar precis den kniv du behöver för varje separat tillfälle. Jag har inte speciellt många, men de knivar som jag har är som sagt av allra bästa kvalité, så jag behöver inte ha så många. Det här är de som jag har:

– Köttkniv
– Brödkniv
– Filékniv
– Allroundkniv

Mer än såhär behöver du inte ha när det gäller knivar, faktiskt. Varför göra det krångligare än vad det är? Med dessa fyra knivar i ditt kök, som dessutom är gjorda i ett väldigt bra stål och håller länge, så kommer du att klara dig många år innan du behöver köpa en kniv igen. Det som dock kan vara bra att tänka på är att det är klokt att investera en knivslip för att hålla knivarna vassa hela tiden. Det tog ett tag innan jag själv lyckades med bedriften att slipa snabbt och bra, men om jag kan lära mig att göra det så kommer du också att kunna. En bra och vass kniv är många gånger en livräddare i köket, så se till att inte snåla in på dina redskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *